Περιβάλλον
Θρεπτική αξία :
Ένα ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό της μονάδας είναι ότι ως ζωοτροφές είναι υψηλής διατροφικής αξίας. Περιέχουν μεταξύ 15 - 22% ακατέργαστες πρωτεΐνες, καθώς και μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και μέταλλα. Η μονάδα χρησιμοποιείται κυρίως για ζωοτροφές για αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, αλλά και για άλογα, βοοειδή, αιγοπρόβατα, κοτόπουλα, γαλοπούλες και άλλα εκτρεφόμενα ζώα.
Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη της διατροφής αυτής είναι από τις υψηλότερες όλων των άλλων εναλλακτικών φυτικών διατροφών, δηλαδή 18,9%.
Το γάλα περιέχει 3,3% πρωτεΐνη, το Σιτάρι 13,8%, τα Αυγά 13,1% και το Βοδινό κρέας 16,5%. Περιέχει επίσης καλές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου και σιδήρου. Συγκεκριμένα, η παραγωγή αυτή περιέχει βιταμίνες A, D, E, K, U, C, Β1, Β2, Β6, Β12, νιασίνη, Panthothanic οξύ (βιταμίνη 5), Inocitole, βιοτίνη, φυλλικό οξύ κλπ και τα ακόλουθα μέταλλα: φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο, νάτριο, χλώριο, θείο, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, σίδηρο, κοβάλτιο, Βόριο, Μολυβδαίνιο και ιχνοστοιχεία όπως νικέλιο, μόλυβδο, στρόντιο και το Palladium.
Σε μετρήσεις και αναλύσεις που έχουν γίνει στο είδος αυτό της ζωοτροφής, μετρήθηκαν τα εξής σε μίγμα σπόρων σίτου & καλαμποκιού σε αναλογία 3/1:
Αναφορά Εργαστηριακού ελέγχου τροφής από φύτρα ΚΡΙΘΑΡΙΟΥ |
|
Στοιχεία |
Περιεκτικότητα (%) |
Ακατέργαστη πρωτεΐνη |
19,6 |
Ακατέργαστες Ινώδεις Ουσίες |
3,54 |
Ash- (Τέφρα)* |
3,56 |
Fat - (Λιπαρές Ουσίες) |
3,42 |
Πεπτίδια aDNF* |
28,53 |
Ασβέστιο |
0.18 |
Φώσφορος |
0,59 |
Μαγνήσιο |
0,23 |
Ποτάσιο |
0,63 |
Αναφορά Εργαστηριακού ελέγχου τροφής από φύτρα ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ |
|
Στοιχεία |
Περιεκτικότητα (%) |
Ακατέργαστη πρωτεΐνη |
14,35 |
Λίπη |
3,42 |
Αιθερικά εκχυλίσματα |
3,64 |
Ελεύθερες Αζώτου Εκχυλισματικές Ουσίες |
65,08 |
Αναφορά Εργαστηριακού ελέγχου τροφής από φύτρα ΒΡΩΜΗΣ |
|
Στοιχεία |
Περιεκτικότητα (%) |
Ακατέργαστη πρωτεΐνη |
18,41 |
Ακατέργαστες Ινώδεις Ουσίες |
2,95 |
Ash- (Τέφρα)* |
4,65 |
Fat - (Λιπαρές Ουσίες) |
6,99 |
Πεπτίδια aDNF* |
44,22 |
Ασβέστιο |
0.28 |
Φώσφορος |
0,53 |
Μαγνήσιο |
0,27 |
Ποτάσιο |
0,49 |
Αναφορά Εργαστηριακού ελέγχου τροφής από φύτρα ΣΚΛΗΡΟΥ ΣΙΤΟΥ |
|
Στοιχεία |
Περιεκτικότητα (%) |
Ακατέργαστη πρωτεΐνη |
15,97 |
Ακατέργαστες Ινώδεις Ουσίες |
3,54 |
Ash- (Τέφρα)* |
2,72 |
Fat - (Λιπαρές Ουσίες) |
2,51 |
Πεπτίδια aDNF* |
19,07 |
Ασβέστιο |
0.11 |
Φώσφορος |
0,54 |
Μαγνήσιο |
0,25 |
Ποτάσιο |
0,50 |
*Ash(στάχτη) (αναλυτική χημεία), οι ενώσεις που παραμένουν μετά από την καύση ενός επιστημονικού δείγματος. Συχνά αναφέρεται ως ένα ποσοστό στις ετικέτες των ζωοτροφών.
*Τα πεπτίδια είναι αζωτούχες οργανικές ενώσεις που αποτελούν δομικό συστατικό των των πρωτεϊνών. Στα πεπτίδια ανήκουν και πολλές ορμόνες και αντιβιοτικά. Το χαρακτηριστικό των πεπτιδίων είναι ότι αποτελούνται από δύο ή περισσότερα αμινοξέα συνδεόμενα με πεπτιδικό δεσμό γεγονός που προσδιορίζει και τον ορισμό τους.
Γενική έκθεση νωπής τροφής από σπόρους δημητριακών |
|||
Περιεκτικότητα σε υγρασία |
89% |
Άζωτο |
4,6% |
Ασβέστιο |
0,167% |
Πρωτεΐνη |
29,87% |
Μαγνήσιο |
0,246% |
Νάτριο |
0,117% |
Κάλιο |
2,22% |
Φώσφορος |
0,91% |
Μαγγάνιο |
53mg/kg |
Χαλκός |
28mg/kg |
Ψευδάργυρος |
56mg/kg |
Σίδερο |
235mg/kg |
Επισημαίνεται ότι 1 Kg του μόλις κατά 30% εύπεπτου σπόρου εάν τούτος θα εδίδετο κατευθείαν ως τροφή, θα μπορεί μέσω του μηχανισμού να παράξει 7-8 Kg εύπεπτης κατά 80% νωπής χορτονομής σε 6-7 ημέρες. 8-9 Kg νωπής χορτονομής μπορούν να θρέψουν ένα κανονικό άλογο ή μια αγελάδα 480Kg για μια ημέρα..
Δύναται να επιτευχθεί μείωση της υγρασίας στα επιθυμητά επίπεδα μέσω πρόσθετου αφυγραντικού μηχανισμού.
Αναφορά Εργαστηριακού ελέγχου τροφής από φύτρα καλαμποκιού |
||
Στοιχεία |
της Τροφής ως έχει (%) |
Μετά την αφαίρεση υγρασίας (%) |
Περιεκτικότητα σε υγρασία |
86,75 |
-------- |
Ακατέργαστη Πρωτεϊνη |
1,90 |
14,35 |
Ακατέργαστες ίνες |
1,79 |
13,54 |
Αιθερικά εκχυλίσματα |
0,48 |
3,64 |
Ελεύθερο εκχύλισμα Αζώτου |
8,62 |
65,08 |
* Την υγρασία της τροφής που παρέχουμε στα ζώα, υπάρχει η δυνατότητα να τη ρυθμίζουμε κατ' επιλογήν.
** Αποτελείται από το σύνολο του ποσού των υδατανθράκων, του σακχάρου, του αμύλου, και ένα σημαντικό τμήμα της ημικυτταρίνης στις τροφές και υπολογίζεται προσθέτοντας την ακατέργαστη πρωτεΐνη, το λίπος, το νερό, τη στάχτη, και τις ίνες και αφαιρώντας το ποσό της συνολικής άθροισης από το 100.